Nuh Çimento dan elektrikli kaya kamyonu. ABB, Nuh Çimento’ya ait dizel yakıtlı Euclid R85B kaya kamyonunun tamamen elektrikli, sıfır emisyonlu bir araca dönüştürülmesi işlemini tamamladı. İki şirket, dünyada ilk kez bu boyutta ve sınıfta bir aracın tamamen elektrikli hale getirildiği bu dönüşüm projesini tasarlamak ve inşa etmek için yakın iş birliği içinde çalıştı.
Genel sistem mühendisliğine ek olarak, ABB bu projede, BORDLINE® CC200 konverter, ESS sistemi, hava soğutmalı bir traction motoru, araç kontrol sistemi (VCU), bir batarya termal yönetim sistemi ve DC Hızlı şarj ünitesi tedariği sağladı.
İstanbul’u çevreleyen Marmara bölgesinin doğusunda, Kocaeli-Körfez’de bulunan çimento madeni, kamyonların yokuş aşağı, tam yüklü olarak ortalama %18-20 arasında bir rampa eğiminde hareket edeceği şekilde konumlandırıldı. Rejeneratif frenleme, kamyonun inerken bataryasını şarj etmesini ve yükü boşalttıktan sonra rejeneratif frenleme ile kazanılmış elektrik gücünü kullanarak madenin tepesine çıkmasını sağlıyor.
Proje, operasyonel ömrünün sonuna yaklaşan bir kaya kamyonunu yeniden canlandırarak önemli faydalar sağlıyor. Bu yaklaşım, Nuh Çimento’nun sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemeye devam ederek, 30 yıllık çalışma döngüsünün sonuna ulaşmış olan kaya kamyonunun ömrünü uzatıyor ve daha uzun yıllar çalışmasına olanak sağlıyor. Proje, birkaç ton malzemenin atılmasını ve birkaç milyon dolar maliyetle yeni bir araç satın alınmasını gerektirecek orijinal maden aracının hurdaya çıkarılması ve değiştirilmesini engelleyerek, Nuh Çimento tarafından yaklaşık 30 yıl önce yapılan ilk yatırımdan daha fazla getiri elde edilmesini sağlıyor.
Ekonomik verimliliğe ek olarak, bu tek kamyonun yenilenmesi yaklaşık 100 bin litre dizel yakıt tasarrufu sağlayacak ve yılda 245 ton CO2 emisyonunu önleyecek, bu da bir yıl boyunca kullanılan 58 benzinli binek araca denk geliyor.1 Dizel içten yanmalı motor yerine ABB’nin elektrikli aktarma organı çözümlerinin kullanılması hem yakıt tüketimini hem de bakım gereksinimlerini azaltarak önemli ölçüde daha düşük işletme maliyetleri sunuyor. Buna ek olarak, kamyon daha yüksek performansla çalışarak araç verimliliğini arttırıyor. Sahadaki çalışanlar da daha az gürültü, daha az titreşim ve daha temiz bir çalışma ortamı sayesinde elektrikli tahrik sistemine geçişten faydalanıyor.
En büyük maden işletmecilerinin çoğu sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %30 oranında azaltmayı taahhüt etti. Kamyonların bu şekilde güçlendirilmesi, madencilik operatörlerinin iddialı sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda acil bir adım olarak yararlanabilecekleri uygulanabilir ve hızlı bir çözüm olma niteliği taşıyor.
Nuh Çimento Grup CEO’su Gökhan Bozkurt şunları söyledi: “Bu iyileştirme dönüşümü dünyada bir ilk ve sonuçtan çok memnunuz. Madencilik ve çimento endüstrileri için daha sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda öncülük ederek maliyetlerimizi ve çevre üzerindeki etkimizi önemli ölçüde azaltacağız.”
ABB Motion’ın Traction Bölümü Başkanı Edgar Keller şunları söyledi: “Bu projenin tamamlanması son derece memnuniyet verici çünkü normalde ömrünü tamamlamış kaya kamyonlarına yeni bir hayat verirken aynı zamanda maliyetleri düşürüyor, karbon emisyonlarını azaltıyor ve Nuh Çimento’nun operasyonlarının verimliliğini artırıyoruz. Bu proje, dizel araçların tam elektrik gücüne dönüştürülmesinin mümkün ve hemen ulaşılabilir olduğunu kanıtlıyor. Madencilik sektörünü karbonsuzlaştırmanın zamanı geldi de geçiyor bile.”