Özellikle pandemi döneminde yaygınlaşan e-ticaret trendi otomotiv sektöründe de yerini almaya başladı. Ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler artık satıcının, aracıları ortadan kaldırarak doğrudan satışa geçtiğini gösteriyor. Markalar bu strateji ile hareket ederek araç satışlarını, online bir şekilde gerçekleştirmeye başladı. Hayata geçen bu ciddi değişim hamlesi bir yandan araç markalarının lojistik ve dağıtım kanallarının geliştiğinin de bir göstergesi.
Dönüşüm sürecine dair notlarını paylaşan MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı, “Daha geniş müşteri kitlelerine ulaşmak, talepleri doğru ölçmek, daha yalın bir satış ve dağıtım süreci gibi avantajları nedeniyle çevrimiçi satışa geçiş hızlanmış durumda. Son dönemde yapılan araştırmalar, artık tüketicinin yüzde 80’inin araç satın alma işlemlerinin bir kısmını veya tamamını çevrimiçi olarak gerçekleştirmeyi tercih ettiğini gösteriyor.
Togg’un kısa sürede 100 bin talep alması da sistemin çalıştığının iyi bir göstergesi. Ancak uzaktan çözümler yetkili servis ve marka sadakatini zaman içerisinde düşürme riskini getirdiği için müşteri deneyim merkezleri ve fiziksel showroom varlığını birçok marka için uzun süre korumaya devam edecek. İlerleyen evrede dijitalleşme sürecinin sektörde yerinde-kapıda servis ve vale gibi hizmetlerin artışını hızlandıracağını öngörüyoruz. Yakın gelecekte evin önünde olan aracınıza uzaktan bağlantıyla arıza tespiti ve onarım yapılabilecek. Geleceğin otomobillerinde yazılım mekanikten daha önemli.” şeklinde konuştu.
Son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmeler ve dijitalleşme trendiyle birlikte e-ticaretin yükselişi kaçınılmaz hale geldi. Pandemi dönemi ise bu trendi daha da hızlandırdı ve pek çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de önemli bir yer edindi. Geleneksel satış yöntemleri yerini dijital satış kanallarına bırakırken, otomobil markaları da doğrudan satış stratejilerine yöneldi. Ülkemizde Togg, Tesla ve son olarak Mercedes gibi markalar müşteri taleplerini dijital yollardan almaya başladı. Öte yandan yerli araç Togg, kura sürecinde 100 binden fazla talep alarak bu sistemin işlevselliğini de kanıtlamış oldu.
Tek fiyat tüketici nezdinde çok olumlu karşılanıyor
Geleneksel satışın yerini doğrudan satış hizmetine bırakmasının tüketiciye de markaya birçok yönden olumlu yansıması olması bekleniyor. Daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak, talebi doğru şekilde ölçmek ve daha yalın bir satış sistemi ile ilerlemek özellikle satıcıya maksimum fayda sağlarken, bu trendin tüketiciye olumlu geri dönüşünün de çok fazla olduğuna ilişkin konuşan MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı, “Bu trende katılan markalardan biri de elektrikli araç devi Tesla oldu. Lansmandan önce Tesla araçların ilanlardaki etiketi 2,5 ile 3 milyon TL bandındayken, lansmandan sonra aynı araçların 1,5 milyon TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulduğu görüldü. Pazardaki dinamikleri direkt olarak değiştirecek bu durum, tüketici nezdinde çok olumlu karşılanıyor.” dedi.
Uzaktan bağlantıyla arıza tespiti ve onarım yaygınlaşacak
Bu sistemin birçok kolaylaştırıcı yanı olduğu gibi dezavantajları da soru işaretlerine sebep oluyor. Müşterinin aracı fiziksel olarak test edememesi ile deneyim imkânı ortadan kalkıyor ve bu da müşterinin aracın donanım özelliklerini ve performansını ölçümleyememesine neden olabiliyor.
Fakat bu konuda farklı alternatiflerin olduğuna vurgu yapan Aşçı, “Markalar müşteri deneyimini artırmak için dijital test sürüşleri ve sanal tur gibi özellikler sunmaya başladı. Yine uzaktan çözümler yetkili servis ve marka sadakatini zaman içerisinde düşürme riskini getirdiği için müşteri deneyim merkezleri ve fiziksel showroom varlığı birçok marka için uzun bir süre devam edecek. Ancak uzun vadede online satış trendinin diğer araç markaları tarafından benimsenerek yayılacağına inanıyoruz.
İlerleyen evrede dijitalleşme süreci sektörde yerinde-kapıda servis gibi hizmetlerin artışını hızlandıracak. Birçok marka vale hizmetiyle araçların servise alınması sistemini kullansa da henüz aktif bir şekilde çalışmıyor. Tüketici alışkanlıkları değişecek ve artık bazı arıza tespitleri ve onarımları uzaktan bağlantı yoluyla evinizin önünde dahi yapılabilecek. Aslında birçok otomobilde bu tespitler zaten uzaktan bağlantıyla yapılıyor; ne var ki tüketici, işlemler serviste yapıldığı için bu sürecin içinde henüz yer almıyor. Yeni otomobillerde mekanikten çok daha önemli boyuta ulaşan taraf yazılım oluyor.” ifadelerine yer verdi.